Results 1 to 4 of 4

Thread: perlukan quotation utk plaster siling

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    5
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default perlukan quotation utk plaster siling

    salam semua,

    saya perlukan quotation untuk plaster siling utk hall dan dining. saya bercadang utk memasang di kediaman baru saya.budget saya dalam RM1000-1500. ada sapa2 yang boleh bagi quotation. lokasi saya di kota bayu emas klang..
    thank you.
    apa2 leh reply saya.

  2. #2
    Member GooSky's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    61
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Panduan asas untuk harga yg dicaj oleh kontraktor (kwsn KL)

    1) Harga mengikut keluasan siling.

    Kontraktor bumi = RM4-00 -RM6-00 psf (per square foot)
    Kontraktor Non bumi = RM3-00 - RM5-00 psf

    Harga di atas tidak termasuk "cornice" iaitu biding sekeliling. Harga cornice pula adalah dikira panjang (per meter/feet) dan bagi cornice kosong harga adalah di antara RM1-80 - RM3-00 per foot. Kalau cornice berbunga-bunga mahal sikit berbanding dengan cornice kosong.

    Kontraktor akan main harga terhadap kaedah pemasangan penggantung plaster siling. Penggantung adalah rangka aliminum yang digunakan untuk melekatkan kepingan kapur (plaster siling) dengan kerangka bumbung. Oleh yang demikian untuk harga di atas adalah pemasangan kerangka aliminum dengan jarak 4' x 2' sebagai kerangka untuk menggantungkan siling. Dengan jarak sedemikian memadai untuk ciri-ciri keselamtan penghuni rumah.

    Untuk ciri-ciri keselamatan yang lebih tinggi dan mengikut standard adalah 2' x 2'. W/b/pun kos pemasangan standard ini adalh tinggi/mahal.

    2) Harga Lump Sump (pukal)

    Bagi kawasaan kecil seperti living hall yang berukuran 18' x 16' = 288 psf/kps, lazimnya kontraktor akan melihat harga pukal iaitu harga pukul lum sump.

    **********

    Panduan ini hanyalah sebagai panduan harga asas untuk pengguna untuk membuat perbandingan harga yang ditawarkan oleh kontraktor.

    Tolong jangan jadikan isu kontrovesi dalam panduan harga asas ini, sbb banyak lagi faktor lain yang perlu di ambil kira.
    Bila kita terbang kita nampak bumi, semua permukaan kita nampak, kalau kita kat darat, kita hanya nampak langit,,,,langit tu kosong yang ada awan jer hahhaa...pas tu kat darat nampak kat situ jer, kena belakang bukit, nampak tak apa ada belakang bukit tu....hahhaha ....belakang bukit tu ler Emas..mcm aku kat atas aku nampak kat mana-mana pun, pas tu kat atas tak ada halangan, mana ada jalan corner-corner kat atas tu hahahha..

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    17
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    salam bro,

    ada gak kontraktor yang berani bagi harga lebih murah tapi...... biasanya, diorang curi tulang dengan tidak mengegam (satukan frame dengam plaster board menggunakan fibre + adhesive compond).

    So, the strength is entirely depend on the screw which........., lepas 1 - 2 tahun, ia boleh retah n kalo nasib xbaik, bedebuk jatuh!

  4. #4
    Junior Member azkaed's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Gombak
    Posts
    25
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default Kontraktor

    Saya ada kenalan kontraktor...insyaallah amanah dalam kerja...
    boleh cuba kontek beliau, Kamis Contractor : 0136329939. Boleh terus berbincang dengan beliau...
    Portal Homestays Malaysia :: www.homestays.my
    Komuniti Homestays dan Pusat Carian Homestays Anda





Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •