Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 23

Thread: Kenapa takde post kat sini

  1. #1
    Administrator admin's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Gombak
    Posts
    138
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default Kenapa takde post kat sini

    Trademark dan patent ? Kenapa takder post kat sini ... ??? Atau anda rasa ianya tak penting ?

  2. #2
    Senior Member mns2121's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    sg petani
    Posts
    341
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Cool

    thread nie berat sgt barangkali...


  3. #3
    Junior Member zlla72's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    21
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Penting memang penting especially for people yang creative & innovative. Rajin mencipta sesuatu yang baru seperti Encik Zul kita yang creative tu..

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    7
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    betul..mungkin tak ramai yg explore lagi kot bidang nih...

  5. #5
    Member DyanaCD's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    32
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    agensi mana kalau nak patternkan hak cipta kkita?
    'pampers' boleh cuci dan guna semula, tahan 3 tahun memamg JIMAT!!!, colourfull & kemas. mudah di cuci & cepat kering. baby beabs nappy rashes. Stokis diperlukan seluruh negara. Peluang jana untung sehingga 48%. lawati http://www.dyanaclothdiaper.blogspot.com or contact me 012-2353560-mr. akmal/pn.Dyana

  6. #6
    Senior Member hattabasir's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Selangor
    Posts
    288
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    memang berat isu ni...utk permulaan, kita tak dapat bezakan "patent" ngan "pattern".
    __________________________
    buat duit bila minyak naik

  7. #7
    Junior Member zlla72's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    21
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    'Patern' is hak cipta tersendiri (jaminan from government) untuk kita keluarkan barang yang kita cipta tu untuk beberapa tahun dengan melarang orang lain dari menirunya (no copyright, boleh saman tau). Manakala 'pattern' ialah design / corak / rupa bentuk / sifat sesuatu barang / benda...harap dapat membantu, kalau salah tolong betulkan.

  8. #8
    Senior Member hattabasir's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Selangor
    Posts
    288
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by zlla72 View Post
    'Patern' is hak cipta tersendiri (jaminan from government) untuk kita keluarkan barang yang kita cipta tu untuk beberapa tahun dengan melarang orang lain dari menirunya (no copyright, boleh saman tau). Manakala 'pattern' ialah design / corak / rupa bentuk / sifat sesuatu barang / benda...harap dapat membantu, kalau salah tolong betulkan.
    nak betulkan nih...ejaan yg betul (english) patent...tak der huruf "R".

  9. #9
    Junior Member zlla72's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    21
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Uppss..sori la tersalah eja...dah pagi2 ni, mata dah blur la tu..hehe

  10. #10
    Member AyahLee's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Kuantan Pahang Malaysia
    Posts
    91
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    patent. hakcipta? apa jaminan yang ada? Yang pasti penciplak bukan dari golongan kecil, tetapi adalah gergasi yg dah matang dalam selok belok perniagaan. Jadi sejauh mana keberkesanan Patent ini tidak dapat dipastikan. Tambahan lao dah dapat ke China habis satu produk itu di flood market kan.....Abih tu camner....ayahlee pun dah tekena...kita hantar sampling to 1 very established co. Depa kata sample ayahlee not shortlisted..tak tpilih lah tu... aleh aleh lam masa tak sampai 3 bulan dah melambak lambak design yg ayahlee kemukakan tu dalam pasaran. cuma ubah sikit je dari design asal... Nak patent boleh...cuma buang duit aje lah....

    Baru ni isu MC donald saman Restoran MC Curry. Hehe.. Konon MC tu adalah patented tm MC donald lah. Boleh blah!!. At last kalah juga MC Donald dan tak pasal kena tanggung semua kos. Tapi apa kisah Company Yahudi tu banyok pitih ....tak luak pun bila bayar kos tu.
    Last edited by AyahLee; 09-15-2009 at 02:14 AM.

Page 1 of 3 123 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •